Nieuwsarchief 2013
Stal Fanita Hoeve Fokkerij begint bij de merrie

Falanita ster, Fonita door naar CK

26-06-2013

Vanmiddag is Falanita (Corland x Balanita elite V. Vincenzo) ster geworden op de stamboekkeuring in Ede. De jury omschreef haar als een nog jeugdige merrie met veel ras die voorzichtig is, een goede instelling heeft en met de schoft omhoog springt. De meeste punten kreeg ze voor de galop, reflexen, techniek en vermogen Vorige week donderdag is Fonita (Aron x Waunita elite V. Manno) ook voorgebracht op de keuring in Ede. De tuigpaarden kunnen pas ster worden op de centrale keuring, en daarvoor is ze aangewezen.

Hengstveulen van Apache geboren

19-06-2013

Gisteren is er weer een veulen bij gekomen. Een hengstveulen van Apache uit de elite-merrie Valanita (Placido). Eigenlijk een merrie waar we in de spring-richting mee fokken, maar we besloten de gok eens te wagen met een luxe dressuurhengst omdat ze altijd nakomelingen geeft die extreem bewegen. Valanita is overigens ook de moeder van Balanita, Collin W en Durano W die allen bovengemiddeld blijken te springen.De kans dat we weer terug gaan naar een springhengst is dus groot.. In totaal zijn er nu 9 veulens geboren, waarvan 6 merries en 3 hengsten. We verwachten nog twee veulens dit seizoen.

Merrieveulen van Ditisem geboren

19-06-2013

Afgelopen week is er een merrie veulen van Ditisem geboren uit Waunita elite V. Manno. Een mooi luxe vosje met de juiste manieren!

Eerste veulen uit een experiment. . . .

17-06-2013

Vier jaar geleden werd uit de tuigpardmerrie Raunita (Waterman) een merrieveulen van de Friese hengst Onne geboren. De merrie hielden we aan en vorig jaar lieten we haar dekken. Het resultaat mag er zijn.. Een prachtig merrieveulen van Eebert x Ebonita prok V. Onne x Waterman x Renovo x Renovo. Nu maar eens rustig afwachten hoe dit uitgroeid..

CH Rouveen

02-06-2013

Op het concours in Rouveen kwam Briljant W in vier rubrieken aan de start. Briljant deed mee in rubriek voor ‘Tuigpaarden aan de fiets’ en werd met Henk Hammers tweede. In het damesnummer wist hij met Hanneke van Wessel een mooie derde plaats te behalen. Samen met Saturday werd Briljant vierde bij de tweespannen. Daaropvolgend was de tandemrubriek, en daarin waren ze beter op elkaar ingesteld. Henk kon ze als tweede opstellen.

Drie veulens in een week rijker!

30-05-2013

Afgelopen week zijn er drie veulens bij gekomen. Twee dressuurveulens en een springveulen. De elite/sport merrie Tanita (Metall) heeft een luxe bruin hengstveulen gekregen van Apache. Stalgenoot Biganita elite (Uphill) heeft een zwart hengstveulen van Everdale aan de voet. Ewinita (Ustinov) kreeg haar eerste veulen. Een bloederig merrieveulen van Namelus R.

Briljant wint ’Tuigen met sterren’ bokaal

20-05-2013

Op het Pinksterconcours in De Wijk werd op zaterdagavond een showavond gehouden. Veel publiek stond zaterdagavond te genieten van een mooie strijd van tuigpaarden die gereden werden door bekende personen in de regio. Er deden 12 combinaties mee die verdeeld werden over twee groepen van zes. De beste paarden van elke groep kwamen later tegen elkaar, waarbij iedere ster kon strijden voor een leuke prijs voor de clubkas. Eerste werd de ponyclub uit Rouveen, vertegenwoordigd door Klaas Klein met Briljant W.  De tweede plaats was voor de motorclub de Antrappers met Wonder en Jan Boverhof, en derde werd Bart Tijink voor voetbalvereniging De Wijk. Hij reed Saturday.

Enita slaagt voor IBOP

15-05-2013

In Ermelo werd gisteren een IBOP gehouden voor tuigpaarden. Enita behaalden er 76 punten en de stermerrie verdiende daarmee het predikaat keur. De vierjarige Enita (Manno uit Wunita ster PROK van Reflex M x Cambridge Cole) van J.J. van der Meulen uit Broek behaalde in handen van Henk Hammers een 7 voor de lichaamshouding, een 7 voor het front, de aktie van voorbeen (x2), het gebruik achterbeen (x2) en het algeheel beeld als tuigpaard en een 8 voor het zweefmoment (x2) en de looplust, een totaalscore van 76 punten. Enita is gefokt door Fokker van het Jaar 2004, Joop van Wessel uit Zwartebroek en eindigde vorig jaar als driejarige op de zesde plaats in de Nationale Merriekeuring op de Nationale Tuigpaardendag. Onlangs werd ze vierde in de finale van de nieuwelingen merries op de Noordelijke Tuigpaardendag Balkbrug. Het betreft uiteraard de merrielijn die we ook kennen van Sunlight (v.Manno) en Taunita (v.Manno). (KWPN)

Sunlight de beste in Doornspijk

11-05-2013

In Doornspijk wist Sunlight (Manno x Ianita) vandaag drie oranje linten en een CV-ketel te winnen. Hij won met zijn eigenaar Uilke Haarsma de ereklasse op grootse wijze. Met name tijdens het overrijden was hij apart, en dan is het op en top tuigpaard waarbij hij van achter zakt en van voren rijst! De beste paarden uit de grote limiet en ereklasse kwamen later op de dag tegen elkaar uit in de strijd "De beste van Doornspijk". Sunlight won en bezorgde zijn eigenaar een nieuwe CV-ketel. Daarna was de rubriek voor tuigpaarden onder het zadel en hierin reed Nellie Schep-Haarsma Sunlight naar het oranje lint.

CH Bennekom

10-05-2013

In Bennekom werd gisteren het 108e concours gehouden. In de grote limiet reed Henk Hammers Briljant W (Larix) naar een vijfde plek in de kwaliteitsvolle kopgroep. Briljant liet een constante en sterke verrichting zien. Dat deed hij ook in het damesnummer waardoor hij met Hanneke op een derde plek eindigde. Bij de limietspannen reed Henk Hammers de vierjarige Extravagant (Waldemar) en Saturday van Appie Steen naar de derde plaats. Het was het eerste optreden voor dit kersverse span. In de rubriek voor ereklasse spannen kwamen Briljant W en Saturday samen in actie en werden met Henk tweede.

Broer en zus winnen in Marum

06-05-2013

Op het concours in Marum afgelopen weekend wisten Sunlight en Wianita beiden een rubriek te winnen. Wianita van en met Grietje Naber wist de damesklasse regio Noord te winnen en behaalde een derde plaats in de limiet. Haar volle broer Sunlight wist de nationale ereklasse te winnen met eigenaar Uilke Haarsma. Beide Manno's komen uit Ianita keur/pref/sport (Unitas x Renovo). Ianita heeft op dit moment overigens wederom een veulen van Manno aan de voet bij haar huidige eigenaar Gert Kamphorst.

Merrieveulen van Manno geboren

02-05-2013

Ook het derde veulen dat dit jaar bij ons is geboren is een tuigpaardveulen, en wederom een merrie! De ster/prok merrie Wunita (Reflex M x Cambridge Cole) kreeg een merrieveulen van de hengst Manno. Het veulen is een volle zus van de nationale keuringsmerrie Enita van J.J. van der Meulen.

Briljant W tweede in Lemele

01-05-2013

In Lemele vond op Koninginnedag de opening van het buitenseizoen plaats. In de grote limiet reed Henk Hammers Briljant W (Larix x Taunita) naar een tweede plaats. Briljant kwam in het dames nummer in actie met Hanneke van Wessel, en dat leverde een vijfde plaats en het schoonste geheel op. Bij de tweespannen liepen Briljant W en Saturday met Henk Hammers naar de derde plaats.

Noordelijke Tuigpaardendag Balkbrug

21-04-2013

In Balkbrug werd afgelopen zaterdag de Noordelijke Tuigpaardendag gehouden. Bij de nieuwelingen reed Henk Hammers de door ons gefokte merrie Enita (Manno x Wunita ster/prok V. Reflex) van J.J. van der Meulen uit Broek.  De grote vos liet beste bewegingen en een mooie slag van lopen zien.  In haar eigen rubriek werd ze tweede en in de finale gedeeld vierde. Enita is nauw verwand aan ereklassepaard Sunlight. In de limietklasse reed Henk Hammers Briljant W (Larix x Taunita elite/sport V. Manno) naar een mooie derde plaats, achter Business en Brandy. In de rubriek voor KWPN merries  werden de merries eerst aan de hand en later in tuig gepresenteerd. In deze goed gevulde rubriek wist Grietje Naber met Wianita (Manno x Ianita keur/pref/sport V. Unitas) een tweede plaats te behalen. Wianita is gefokt door G. Kamphorst uit Zwartebroek, en is een volle zus van ereklassepaard Sunlight.

Merrieveulen van Colonist geboren!

02-04-2013

Vandaag is er een merrieveulen van Colonist uit de ster/prok merrie Caunita (Stuurboord x Waterman).

Merrieveulen voor Taunita

27-03-2013

Gisterenavond is er een merrieveulen geboren van de elite/sport merrie Taunita. Het veulen heeft Ditisem als vader. Bij Taunita werd vorig jaar embryotransplantatie toegepast.  Het veulen werd geboren uit een draagmoeder. Dat is overigens ook een merrie uit onze stam, Eanita (Manno).

Delilah wint weer in Wellington

02-03-2013

Afgelopen vrijdag wisten Darragh Kenny en Delilah (ex Tidanita) 10.000 dollar te winnen in het 1.45m. in Wellington. In een veld van 35 internationale starters, waren Kenny en Delilah de snelste van de 9 foutloze in de barrage. Delilah is een 13-jarige KWPN merrie van Lancelot x Gracio en is in eigendom van de Amerikaanse Hasbrouck Donovan, die haar al met succes heeft laten zien in de junioren rubrieken. "Het is een super paard," aldus Kenny. "Ze is zo gemakkelijk, moedig, ongecompliceerd en voorzichtig. Ze heeft de wil om te winnen, dus ze maakt het mij heel gemakkelijk." "Het was een heel mooi resultaat. Het was een moeilijk parcours, je moest voorzichtig en snel zijn. " Kenny is vaker een van de snelste rijders en legde uit dat het vertrouwen in zijn paarden de sleutel is. Delilah is heel voorzichtig maar ook snel. Zelfs als ik niet de perfecte afstand rijd of te snel ga, ik weet dat ze het gaat proberen. Dat maakt het eenvoudiger. (worldofshowjumoing.com)

Caganita slaagt voor EPTM in Sleen!

21-02-2013

Tijdens het examen van de merrietest in Sleen slaagde Caganita (Vincenzo x Kaganita ster/pref/prok V. Faram) vanmorgen voor haar verrichtingen. De jury beloonde haar snelle reflexen met een 8.5 en ook voor haar instelling kreeg ze een 8.5. Voor techniek, rijdbaarheid en aanleg staan achten genoteerd! Klik hier voor een video van Caganita

Delilah wint 1.40 in Wellington

18-02-2013

In de zesde week van het Winter Equestrian Festival in Wellington, wisten Delilah (ex Tidanita) V. Lancelot x Nidanita V. Gracio) en Darragh Kenny afgelopen vrijdag een 1.40m rubriek te winnen. Drie weken geleden werden ze nog derde in het 1.45m en afgelopen week noteerden ze ook al een vijfde plaats in het 1.40m.

WEF: Delilah derde in 1.45m rubriek

8-01-2013

Tijdens het Winter Equestrian Festival in Florida wist Darragh Kenny met Delilah (ex Tidanita) Lancelot x Gracio, afgelopen donderdag derde te worden in de 1.45m rubriek.